Bryggeriet - Teknik - SM-2005 - SMÖF-2006 - SM-2008 - SMÖF-2008 - SM-2009 - Bilder - Recept - Länkar



Förevisning av bryggeriet för intresserade besökare. Ideén med Draupner var att kunna brygga runt om på spännande platser och att sprida kunskap om bryggning och öl. Intresset har visat sig vara lika stort för själva bryggeriet som för själva bryggprocessen. Oss veteligen är Draupner Sveriges enda mobila ångbryggeri, kanske också det enda mobila bryggeriet.
Se bilden i ett större format.
Bryggning på Adelsö.
Under våra visningar ger vi en snabb beskrivning av bryggprocessen, inmäskning, lakning, vörtkok, kylning och upptappning på jästunna. Efter genomgången kommer alltid den obligatoriska frågan; "Hur många procent håller erat öl".
Se bilden i ett större format.
Bryggning på Adelsö
Här syns bryggeridirektören vid vörtkoket. Det kanske var dags för ett OG-prov eller så tillsattes humle.
Se bilden i ett större format.
Kombinerad vört och HLT-tank
Dags för upptappning på jästunna efter avslutat kok. Händerna är desinficerade, pump och slang likaså. Snart får vi känna aromen av vår kylda vört och slutligen fälla den obligatoriska kommentaren: "Det här blir nog det bästa vi någonsin gjort".
Se bilden i ett större format.
Upptappning på jästunna.
Om visningarna på vagnen är populära så är provsmakningen av tidigare bryggda produkter än populärare. Här bjuder vi på två olika sorters öl. En mörk bitter och en ljusare APA. Kvinnornas smak föll till vår förvåning på bittern medan männens smak var lite mer varierande.
Se bilden i ett större format.
Här syns bryggarna i vikingakläder. Den lilla till vänster, som ser ut som en hob, är bryggeriägaren Mikael Westlund. Den trygge farbrorn i mitten är Uno Persson från Norrsundabryggarna. Till höger hittar vi Ilja Hallberg med en Pint APA i handen.
Se bilden i ett större format.
Micke Uno Ilja
Vagnen riggas för nya uppdrag. Draupner på turné i Järfälla med bryggning, visning och servering på programet.
Se bilden i ett större format.
Vagnen riggas.
Baren monteras på plats av byggnadsingenjör Westlund. Ett ambulerande bryggeri utan en bar vore som en tomte utan jul.
Se bilden i ett större format.
Baren riggas
Vattnet är uppe i 80 grader och det är dags att mäska in. Brygden för dagen är en American Brown Ale som fått namnet Ilja Jones. Uppkallat till ära av dagens bryggmästare.
Se bilden i ett större format.
Inmäskning.
Den yngre och den äldre i samspråk om dagens recept. Recepten räknas ut med datorns hjälp. Humlesorterna skall väga rätt på grammet och tiden de skall vara med i vörtkoket skall vara rätt på minuten.
Se bilden i ett större format.
Receptdatabasen.
"Var är mina gäster?" Uno i tankfullhet inför kvällen uppdrag.
Se bilden i ett större format.
Uno bevakar sitt revir.
Dagens kulturinsats. Uno har just berättat om det tvåradiga kornets förträfflighet när det kommer till att brygga en Ale värt namnet och att en pint av vårt öl innehåller lika mycket humle som en back öl av en icke namngiven storproducent. Intresset var stort och frågorna rörde allt mellan hur starkt blir ölet och vad kostar bryggerivagnen.
Se bilden i ett större format.
Ölkultur på hög nivå.
Äntligen har baren öppnat. Nyexaminerade ölkännare låter här sina nya kunskaper övergå till praktiska prov.
Se bilden i ett större format.
Baren har öppnat.
Ilja förbereder det sista inför SHBF Vinterölsträff i Stockholm den 4/12. Keggen till vänster är den nu omtalade Ilja Jones som kom på en hedrande delad tredje plats i klassen för okryddat öl.
Se bilden i ett större format.
Ilja julpyntar..
Två nöjda Draupner-bryggare med senaste numret av Hembryggaren uppslagen med artikeln om vårt bryggeri.
Se bilden i ett större format.
Ilja & Micke.
Micke och Anna med fasta blickar trots all provsmakning på Vinterölsträffen.
Se bilden i ett större format.
Micke & Anna.

Tillbaka till startsidan.