Bryggeriet - Teknik - SM-2005 - SMÖF-2006 - SM-2008 - SMÖF-2008 - SM-2009 - Bilder - Recept - LänkarSM i hembryggt öl 2009 arrangerades i Stockholm. Närmare bestämt den fjärde april i Alvik, Gamla tryckeriet. Draupner deltog med tre öl i folkets val, tyvärr alla i klassen, special-öl, tack vare en alkoholgräns på 6%. Trots mankemanget med klassindelningen så får vi sumera årets SM som en succé. Vår Driestein Lager tog guld och fullbordade vår samling medaljer. Nu har Draupner tagit medalj i alla tre klasser i folkets val. Guld 2005 överjästa, Silver 2008 i underjästa och 2009 Guld i special.
Se bilden i ett större format.


Ilja, Micke men en saknad Uno.
I år slogs publikrekord och arrangörerna skall ha stort beröm för ett lyckat genomfört SM. Några tips till nästa SM. Avsluta röstningen till folkets val minst en timme senare. Detta kan gå utan tidförskjutning i prisutdelningen om man räknar rösterna kontinuerligt under dagen. Många berättade för oss att de helt missade att lämna in sina röstsedlar.
Se bilden i ett större format.
Hur vackert kan det bli?.
Driestein lager bryggdes efter en stegmäskning i tre steg med hjälp av uppeldade stenar. På bilden ses hur en av stenarna får ta tempen innan den åker i mäskkaret. Stenen höll +1000 grader. De heta stenarna plockade fram en tydlig karamellsmak från malten och gav ölet en alldeles speciel karaktär. Så pass bra att domarna gav den 42 poäng i dommarklassen.
Se bilden i ett större format.
Alla tre samlade på en bild.
Två giganter ute på en provsmakningsrunda i SM hallen. Håkan förstärkte Draupnergänget i år och hans kunnande och goda råd är alltid lika värdefulla. Precis efter att denna bild togs säger Håkan: "Nu ska jag bara prova varenda öl en gång till".
Se bilden i ett större format.
Alla tre samlade på en bild.
I år var uppslutningen stor både framför och bakom baren. Ett stort tack till alla som hjälpte till vid bryggningar, upptappningar, utlåning av bar, transporter, servering och framförallt till publiken som gjorde sitt vid röstningen.
Se bilden i ett större format.
SM-guld, SM-silver....
Draupner har viss förståelse för att det kan vara svårt att få till tre rättvisa klasser vid folkets val. Vår bestämda uppfattning är dock att en dubbelbock är en underjäst öl och en IPA en överjäst. Med alkoholgränsen på 6% blev nu specialklassen en blandning av alla möjliga sorters specialöl tillsammans med traditionella ale och lagers. Dessutom blev specialklassen mer än dubbelt så stor som näst största klass. I vårt fall fick det också till följd att våra egna brygder tävlade mot varande i en och samma klass när de borde ha varit i olika klasser.
Se bilden i ett större format.
Människoliv som gått till spillo

Tillbaka till startsidan.